Sunday, November 15, 2009

tak akan..


Apa yang harus saya buat untuk melegakan sakit hati saya ni. Saya masih tak boleh nak hapuskan dendam saya pada die. rasa macam kalo ade kesempatan nnt, nak je saya bunuh die. Baru puas hati saya. Bilalah dia tu nak sedar dia tu dah ade anak bini n bukan sorang isteri tapi dua. Kenape die mesti nak cari pepuan lain untuk puaskan nafsu die. y ehh lelaki ni tamak sangat!! Memang dia tak gangu saya lagi tapi dia dah kenakan saya dulu. saya tak mau lihat pepuan lain tertipu dengan die jugak. Ape patut saya buat sekarang?? Saya masih tak mampu lagi nak bergerak sendiri untuk puaskan hati saya. Tapi saya janji pada diri saya, dendam saya bukan sampai sini ni. Walaupun saya dah banyak kali pujuk hati saya unt maafkan die tapi masih tak boleh. Sakit tu masih terasa sampai sekarang dan takkan hilang. Jgan ingat saya senyap saya lupa apeyang die dah buat kat saya dulu. tak akan.. selagi saya tak lihat dia sakit macam dia sakitkan saya, selagi tulah hati saya takkan tenang. Saya tak mampu nak jadi seorang yang baik lagi bila saya tengok sikap dia tak penah berubah. So orang yang macam tu sekali sekala kena ajar baru die tau langit tu tunggi ke rendah. Tunggu jelah satu masa nnt saya datang di Melaka untuk selesaikan segala-galanya.

zzZZZZ~~~

14NOV09


Baru balik dari meeting. Tetiba terasa beban pulak kat kepala ni. Baru je abis beban exam dah kena pikir pasal dinner plak. Letihnye.. kalo nak ikutkan ati macam nak lari balik je. Mar pon macam dah blur. So saya je tadi yang macam banyak bercakap walaupun tu bukan bawah tugas saya. Tapi tak de lah lebih2 sgt sbb nnt dieorang cakap saya plak yang melebih macam saya yang jadi pengarah. Huhu. Saya cuma nak cover Mar yang dah pening2 lalat tu je.

Tadi tak sangka plak abang nasir ingat kat saya lagi. Saya plak yang lupe dia satu group ngan saya masa MMP dulu. sampai die cakap ade jugak orang tak ingat kat aku. hehe.. sori abang nasir. yelah die kan Presiden PMUKM. Mesti semua ingat n kenal. Saya je yang buat die bengang skit tadi. Haha.. tapi sebelom tu die dah malukan saya dulu. sebelom meeting unt seketriat jamuan ade meeting untuk sekteriat lain dulu. then Mala suruh saya n yang lain2 masuk sementara nak tunggu yang lain abis meeting. Saya n Mar orang petama yang masuk. Saya baru nak duduk tetibe je die cakap boleh tak awak keluar dulu dengan muke yang agak serius n selamba. Alahai malunye. Dah lah ramai umat kat situ masa tu. Semua pandang saya n Mar. tak tau nak letak kat mana muke terus keluar ngan perasaan malu yang tebal. Huhu.

Ape yang patut saya buat besok adalah pergi ke pasar n tanya pasal tempurung kelapa. Then saya tak dapat bayangkan macam mana nak bawak tempurung kelapa sebanyak 100 lebih nnt? Huhuhu. Tenaga kerja dah lah sikit. Budak2 first year semua dah balik dulu. Tak patot betol. Bukan tak di bagitau awal2 ade perkampungan seminggu selepas abis exam. Ni semua bagi alasan nak balik cepat. Ade itulah ade ni lahh. Huh!! Geram !! tapi padan muke tadi abang nasir cakap ajk2 yang balik awal tanpa alasan kukuh akan dikenakan demerit. Kalo macam tu baru adil. Patutnye time2 macam nilah dieorang kena ada. Sbb masa nilah nak settlekan semua perkara.. so saya , mar n kak ana jelah yang buat keja minggu ni. Entah bila lah nak dapat balik. Nak dapatkan test food pon tak tau bila. Mar suke buat keje sorang2. Saya pon mals nak cakap lebih2. Ikot jelahh kata tuan pengarah. Huhu.. yang penting sekarang ni cepat siap, cepat balik. Kena ingat abang nasir nak jumpe saya dua hari dari sekarang. Die nak tgk model tag meja saya. Apekah hasilnya nnt. Nantikan. Hahaha. Tapi saya tak pikir kalo dia nak tema colours of bollywood tu die nak tonjolkan tradisi orang india macam makan kat dalam daun pisang tu semua. Saya pikir bollywood nikan macam dunia keglamoran untuk industry perfileman kat india. Macam dah lari konsep. Kalo macam tu lebih baik wat tema colours of India. Huhuhu.. entahlahh.. pendapat saya je. Sayakn suke merepek smpai kdg2 membe2 sya suke gelakkn saya. Haha.. Dahlh.. saya nk tido. Dah pukul 2.03am. ngntok.. nite my page… muuuaaahh~~~

Saturday, November 14, 2009

--------------------------------------------

LELAKI MEMANG TAK BOLEH DIPERCAYAI.

Tuesday, November 10, 2009

Jangan Pernah Berubah- ST 12

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas tuk bertahan

Reff:
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya

sori....

Macam mana nak suke ngan orang yang kita tak suke. Dah cuba dah. Tapi kalo dah tak suke nak wat cam mana. Tetap tak kan suke jadinye. Kenapa lah sekarang ni ramai sangat makhluk2 yang mengganggu saya. Kadang2 serba salah jadinye. Pagi2 lagi saya belom bagun tetiba ade msg share topup masuk. Saya dah tau dah siapa yang bagi. Memang malam sebelum tu die ade telefon. Die call saya pon sbb sebelum tu die dah bg msg byk kali n saya tak balas2. Saya bagi alasan kredit tak de. Dia memang cakap besok dia nak topupkan saya. Saya mati2 cakap tak mau. Bukan ape. Kalo die dah topupkan tepakselah saya kene layan msg ngan die. taulah saya ni jenis yang tak suke msg2. Lagi2 ngan orang yang saya tak bape minat n anggap macam kawan je. Lagi lahh dia tu jenis ayat meleleh jee .. tak minat langsung! Huh!! Jadi sampai sekarang saya tak msg ape2 pon dengan die. macam serba salah plak jadinyee. saya boleh plak gune kredit yang ade dalam tu untuk call abang saya tadi. Byk gak luak. Hehehe.. ade gak manfaat die share kredit ngan saya tadi. Hehe. Jahat tak saya? Jahat kan. Sepatutnye layan lah jgk. Tapi bukan saya yang mintak. Saya memang tak nak. Sapa suruh bagi. Hahaha.. lagi pon bape je die share. 5 hengget je. Tak pe kan..

Okey… tadi siang abang saya dah datang amik printer saya yang besar gabak tu. Pandai2lh dia lah nak simpan n jaga barang2 saya tu. Pas tu tadi dah g centre celcom. So dah dapat simcard baru yang sebelum ni hilang tah ke mana. Pas tu saya dera abang saya tadi g cari kotak untuk saya. Kesian die. hahaha. Tapi die leh tanya nak ape2 lagi2? Okey lah tu. Bukannye teruk sangat tolong adik sendirikan. Tetibe je dengar msg masuk. Rasa bedebar-debar plak nak bukak. Jap ye.. saya nak g tgk.. huhuhu.. berita buruk.. ‘ifa sibuk lagi ke?’… nak jawap ke tak.. kalo jawap saya akan kene layan die sepanjang malam ni tanpa rela saya. Kalo tak jawap maknenye saya ni kejam sangat.. ok saya akan jawap tapi saya cakap saya ngantuk. Nak tido. Tapi tengok macam awal je lagi waktu sekarang. Macam tak logic plak. Layan jelah kejap. Sampai dua tiga msg je cukup lah kan. Untuk buat syarat je. Hehehe. Oke lah tukan. Susah sebenaye buat sesuatu dengan hati yang tak ikhlas walaupun benda tu mudah sangat. Sebab benda tu semua bukan lahir dari hati kita. kita buat pon dengan cara yang terpaksa. So saya jawap sepatah je. ‘sori’.. pas tu die jawap ‘ K. takpe owg paham’. Maknenye saya tak payah balas lagikan?? Bijak tak saya.. hehehehe... fuhh… legaaa…. Nak main game lagi bes… lalalala~~~

Monday, November 9, 2009

sendiri n sunyi..

Bosan.. tak ada apa nak buat.. pas tu perut asik mintak nak makan jee.. huk3.. bila lah nak dapat balik ni.. lama nye .. tadi pagi tunggu abang datang. Last2 sampai petang baru dia bagi msg. ‘besok boleh tak.. ari ni aku sibuk sikit.’ Eee geram nye. Penat je siap2 awal pas tu nak cancel plak. Ni lagi satu hal. Cam mana nak ngelak ngan seseorang nihh.. rimas lahh.. hari2 ajak kuar makan. Huhu. Tak mo lahh. Tak suke. Nnt gossip susah. Dia bukan macam orang lain. Semua orang kenal. Nnt org cakap saya ni awek die macam mana?? Huhuhu… tak mooo… besok nak cakap alasan ape lagi. Kalo saya asik ngelak je nnt die kata ape plak. Mesti die terasa ngan saya. Susahlahh kalo macam ni. Saya tak mo lah sebab2 macam ni saya dah tak bekawan ngan die lagi pas ni. Sebab tu saya tak suke bila ade yang suka kat saya. Macam gini lah jadinya. Kita akan melarikan diri dari die pas tu last2 jadi musuh… itu yang tak mo. Tapi kalo orang yang suke kat saya tu kebetulan saya pon suke kat die jgk tak pe…hehehe… amat dialu-alukan dan sedang menunggu nih… hihihi… (poyo je budak nih)…

Pastu tadi lagi sikit nak kene langgar ngan mat rempit ukm masa balik beli makan tadi. Tadi memang ujan. Nasib baik bawak payung. Biasalah time ujan mestilah jalan pelan2 nnt tegelincir jatuh ,saya jugak yang malu.. hehe. Sebab dah penah tekene dah dulu.. malunyeee.. then, saya rasa kan masa saya jalan tadi, memang dah cukup ketepi sangat. Saya memang perasan ade moto nak datang dari depan. Pas tu tetibe die belok sikit kearah saya lagi sikit nak laggar saya tau. Tekejut saya. Nasib baik tak beterabur makanan saya. Pas tu saya tgk die sambil buat muka tak puas ati. die pon tesengeh-sengeh macam kerang busuk pas tu terus bla. Nasib baik masa tu ujan agak lebat. Kalo tak nak je saya ketuk die ngan payung yang saya pegang tu. Huh.. garang tak saya… garang kan? Hehe..

Semalam saya dah kemas buku2. Malam ni saya cadang nak kemas baju2 saya. Ade berita baik yang saya tak perlu angkut jauh2 barang saya. Sebab stor kat depan bilik saya je. Nasib baik lah dok kat bilik ni. Untung saya. Hehe.. cume tinggal printer besok abang saya amik ngan barang elektrik lain. then ade lagi berita baik, mungkin mak saya datang amik saya kat sini sebab nnt 20hb nak terus betolak g langkawi. So cuti ni saya terus g holiday kat langkawi dulu. Mesti penat kan sebab dulu dah selalu dah ulang alik ke sana. Panas je rasa bontot ni.. bilalah nak sampai.. bilalah nak sampai.. tak sampai2… tapi ape2 pon bila kita sama2 ngan family kita, kita akan rasa setiap saat tu rasa happy sangat walaupun jauh n penat. Kita akan lebih hargai setiap saat bersama mereka bila kita jarang jumpe mereka. Memang dah rindu sangat ngan umi, ayah adik. Tak lupe jgk ngan kucing kesayangan lambo n carera. Rindu sangat nak peluk cium budak dua ekor tu… ermm….

Friday, November 6, 2009

Saat yang kutunggu2...

Ingin saya nyatakan disini bahawa saya sudah tamat final exam untuk sem ni…. Horeyyy!!! Hepi sgt.. tapi tak boleh balik lagi.. kene stay tak tau sampai bila. Janji ngan umi akan balik minggu depan. Tapi rasanya dua minggu lagi saya di sini sebab banyak perkara yang saya kene bereskan.. walauapepon saya tetap rasa lebih tenang sekarang berbanding dua tiga hari sebelum ni sebab tension sampai 2 hari saya tido lebih kurang 2 jam je. Jangan heranlah bila mata saya memang dah bengkak time masuk dewan pagi tadi. Nasib baik banyak hint yang lecturer bagi n bantuan soalan2 past year yang saya pungut entah dari mana sumbernyee. Kalo tak mesti mampos saya kene bace semua topic. Then Alhamdulillah kebanyakan soalan yang saya spot kuar memang byk kuar kat dalam paper exam. Pas tu discussion group ngan membe2 saya yang saya sayang, kak eda n fatin memang cukup membantu saya jawap exam kali ni. Cuma saya tak bape pasti ngan result paper mikro II saya sebab soalan memang susah n banyak saya hentam. Huhuhu… sedih kan.. kalo tak bape cantik gred paper tu, saya rasa memang saya nak repeat sbb 4 unit. Dia akan memberi impak besar kat CGPA saya nnt. Dah lah result sem2 lepas memang teruk sbb time tu kuat sangat berangan. Hehehe… ye ke??
Erm.. lagi satu masalah soal barang ni nak campak mana. Kenapelah kene kemas2 ni semua. Penatlah nak angkut barang kat dalam stor tu. Dah lah macam sadin. Habis hancur barang saya nnt. Barang dah makin bertambah. Kalo lah umah dekat. Kan senang. Betol tak? Saya rasa saya macam nak upah seorang pembantu untuk angkat barang2 saya nnt. Sebab saya memang betol2 tak larat. Siapa ek? Erm.. jap saya pikir… tapi siapa je ada kat kolej time saya nak balik nnt. Mesti semua dah terbang balik kampong. Then saya sorang2 kat paras ni ke??… huhuhu… takot nyee.. erm.. baru saya ingat, abang kandung saya kan ade dekat sini. Jadi kalo nak mintak tolong ngan die kene bgtau ngan umi dulu sebab die akan datang punye kat sini kalo umi yang suruh kan. Dan masa hari last nnt saya tak payah susah2 naik train g pudu atau seremban sebab die kan ade. Hehehe… sebenaye saya memang tak suke naik train then angkut beg besar2 pas tu sesak ngan ramai umat , dengan berpeluh2 mengankut beg.. uihshhhh memang tak suke.. kenapelah cuti sem saya tak sama ngan abang. Kalo tak leh sama2 balik ngan die. huhuhu.. lagi bes dapat jadi bos je kat sebelah.. hahaha.. tapi die tu payah. Kene support wet minyak baru nak gerak. Tak pelah. Biasalah adik beradik memang macam tu. Cube awek die.. laju je..
Tau tak saya lapa masa ni…. Eh2 tetibe plak… hehehe… maggi dah abis, biskut tak sedap, nak kuar malas sbb tak de sape nak teman. Pas tu bau plak orang sebelah bilik ni masak. Saya terbau sadin.. sedapnyeeee.. melelehh air liurrr ku… huhuhu… tak pe jap lagi saya wat air coklat mesti ilang lapa… saya makan awal sangat siang tadi sebab tu malam dah rasa lapa.. tahan yee perut sayang… huwhuwhuw…

Sunday, November 1, 2009

Saya nampak dia dari jauh tengok saya. Tapi saya buat2 tak tau je padahal dalam hati saya tau die tgh tgk saya. Saya cume nak tgk die nak tegur ke tak.. hahaha… ada berani tak?? Lama gak saya wat2 tak tau n saje je tgk2 tempat lain. Last2 die tegur jgk.. yeahh saya menang!! Suke3.. hehehe. Sebenanye tak ade rasa ape2 pun ngan die. cume nak uji die, sama ada die kenal lagi tak saya. Sebab saya baru je kenal die. Hehehe. Itulah namanye membe kene selalu tegur walaupun baru kenal. Jgn sombong2 selalu. Saya ni jenis suke tegur semua orang n saya akan layan semuanye same je. Sape2 yang dah lama kenal saya taulah perangai saya macam mana. Paling suke menyakat orang lain. Rasa best bile tgk dieorang marah. Tapi semua tu gurauan semata-mata. Budak2 laki yang mana tak kenal saya memang dieorg cakap saya ni sombong n senyap. Bile dah kenal baru dieorg tau saya ni gile2 orang nyee tau. Open memang open. Tapi taklah keterlaluan sampai cerita benda2 yang ngarut2. Itu saya memang tak suke. Hahaha.. kadang2 kelaka. Tapi sekurang2nye dapat gak ilmu pengetahuan siapa itu lelaki. Kalo nak diikutkan membe yang saya paling banyak simpan rahsia kekurangan die adalah oko. Sampai saya penat nak search kat tenet sbb nak setelkan problem lelaki tau tak.. tapi sekarang bile dah sihat n kuat, sombong lak ngan saya. Yelahh.. saya paham gak. Saya yang jarang balik. Die pon bz sbb final year. Kalo balik pon bukan nyee dekat UTM ngan umah saya. Bile cuti, die pon cuti gak. Payah kan.. tapi tak pelah. Die pon ade hidup die sendiri. Biasalah membe. Bile susah baru nak datang. Bila time senang terus lupe kite.. huhuhu…
Nak cite pasal lagi sorang budak tu. Saya kelirulah dengan die. entahlah. Saya malas nak layan sangat mainan perasaan ini. Payahkan?? Itulah nikmatnye bile kita single. Bile dieorg tanye saya single lg ke tak. Saya jawab ‘single n bnyk skandal’. Hahaha.. skandal tu maksudnye bukan anak2 ikan ataupun sugar2 dady saya tau.. skandal tu membawa pengertian yang saya bebas boleh kuar ngan sape2 yang saya nak. Tak ade sape yang boleh marah saya lagi.. saya dah tak terikat ngan mana2 perhubungan yang leh halang saya kuar ngan mana2 lelaki( membe) yang saya suke. Saya lagi suke macam ni. Interaksi saya akan lebih mudah berbanding bila saya bercakap ngan bf saya sendiri dulu. Saya boleh makan tanpa cover2 n saya boleh cakap ape yang saya suke tanpa pikir sangat soal perasaan. Kalo ngan bf tak leh macam tu. Semuanye terkawal n rimas kadang2. Lagi satu kelebihan menjadi single ialah, topup n bil telefon bulanan saya tak melambung macam dulu. Jimat sgt2. Telefon pon kalo tertinggal atau lupe nak bawak tak jadi masalah lagi. Saya tak kan risau kalo sampai dua tiga hari hset saya tak ada bateri. Hahaha. Tapi jap lagi kene bebel ngan umi tepon2 tak dapat. Cian umi saya risau. Hehehe.. membe2 pun bebel nak cari tak dapat. Dah lah dok sorang2. Call tak dapat. Ape2 hal jd sapa nak tanggung?? Sayang jugak dieorang ngan saya kan. Hehehe. Saya je suke ambil mudah hal2 macam ni. Walau ape pun saya tetap ceria dengan hari2 saya.
Saya pun tak tau kenape hari ni saya nak tulis banyak2. Sebab mungkin saya bosan tak de sape nak di ajak lawan bebual. Org tu bz. Msg abang, die tak balas. Baru saya ingat hari ni hari minggu. Terengganu keje. Huk3.. sape nak layan saya?? Sapa nak layan saya!!!! Saya bosan ni!!! Next paper hari rabu. Saya kena baca awal2 patutnye sebab ade tiga paper deret… saya masih mencari manakah mood saya ni pegi. Ohh mood study… datanglah kemari menemani saya yang comel ni… hehehe… perasan jee lebih.. tapi saya memang comel kan?? Hahaha…
Saya nak ingatkan pada diri saya sendiri ‘IFA JGN SUKE BUANG MASA MAIN GAME KAT FACEBOOK, PEGI BACE BUKU STUDY… JGN MALAS… DAPAT RESULT TERUK NNT BARU PADAN MUKE!!... ‘

Wednesday, October 28, 2009

Owh Bulan..

Banyak perkara sedih tapi lucu yang terjadi pada saya sepanjang minggu peperiksaan ni. Itulah akibatnya bila kita terlalu suka study last minute. Sampai semua yang kita buat akan jadi serba tak kene. Alahai.. itulah nasib seorang aku yang bernama ifa.
Kadang-kadang ape yang berlaku pada diri kita mungkin ade hikmah di sebaliknya dan tak semua kekecewaan tu akan berpanjangan. Bila kita lihat orang lain bahagia kita juga akan turut rasa happy sebab kita tau dan kita pernah rasa ape erti kebahagiaan yang mereka alami tu. Walaupun hidup saya sunyi tapi masih ada yang dapat menceriakan hari2 saya n kalo dapat saya nak terus begini senyum selalu walaupun senyum ni bukan seperti senyum yang dahulu. Tapi saya tetap saya dan saya tak kan berubah melainkan itu terbaik buat saya. Hebatkan hidup ni. Macam2 yang boleh kita lihat, rasa n alami dan segalanya saya akan cuba untuk terima walaupun sakit n pedih.
Bila saya tengok dia, dia dan dia dalam hati saya berkata mereka tu bukan untuk saya. Saya bukan layak untuk mereka yang begitu hebat. Saya tahu kedudukan saya di mana dan mereka perlu memiliki yang lebih baik dari saya. Memang dulu saya takut dengan kehidupan mendatang saya, tapi saya perlu kuat untuk terima kenyataan hidup saya. Biarlah mereka kata apa pun sebab mereka tak tau ape yang ada pada saya semuanya kekurangan. Ape2 pun, saya harap sangat hubungan sahabat ini takkan berakhir disebabkan diri saya.

Friday, October 23, 2009

Sampai bila??

Minggu ni mmg nak majuk ngan orang tu. Tak pelah tahan sikit. Dia mmg suke je kalo saya tak tegur die. Die kan banyak keje kene buat. Saya ni suke jd penyibuk je. Huhuhu… lagi pun saya ni sape je lah kan. Cume kawan biasa yang dok jauh dari die. Mana die nak pandang saya sangat. Mana saya tau die wat ape kat sana. Mana saya tau die tu siapa. Saya cume nak pikir biasa, n dia sama je macam kawan2 saya yang lain. Saya tak kan kisah kalo dia tak mo tegur saya lagi pon. Tapi boleh ke?? Huhu.. saya tak suke ape yang saya rasa sekarang ni. Benci3… dia jahat.. saya tak suke dia wat saya macam ni… tapi bukan salah die. Saya yang mengade2 tetibe nak rasa pelik macam ni. Entah2 die tak penah pikir kat saye pon. Saya je yang perasan sendiri… huhu.. sedeynyee idup ni…

Thursday, October 22, 2009

Jadual Peperiksaan Sesi 2009/2010 Tahun 2 Semester 1

  • 26/10/2009 (15.30-18.00) (DECTAR) (179)
EKONOMI BANDAR DAN WLAYAH
  • 29/10/2009 (12.00-14.30) (DT ABDULLAH M.SALLEH) (603)
MIKROEKONOMI II
  • 30/10/2009 (08.30-11.00) (DT ABDULLAH M.SALLEH) (450)
EKONOMI PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA
  • 31/10/2009 (10.30-11.30) (DECTAR) (302)
KURSUS PENGURUSAN PERSATUAN I
  • 4/11/2009 (08.30-11.30) (DGEMILANG) (477)
EKONOMI ANTARABANGSA
  • 5/11/2009 (8.30-10.30) (DGEMILANG) (20)
EKONOMI PEMBANGUNAN
  • 6/11/2009 (8.30-10.30) (DECTAR) (205)
EKONOMI MALAYSIA

School of Economy fwen...









Wednesday, October 21, 2009

Malangku...

Minggu ni saya sedih sgt.. macam2 jadi kat saya.. hari isnin tertinggal simkad kad kuanter celcom. Pas tu bile nak bace nota baru perasan nota tak lengkap. Hari selasa jumpe abang, tapi tetibe bgaduh ngann die. Saye kot yang emosi sgt. Salah kecik pon diperbesarkan. Entahlahh.. salah die jgk layan sy macam bukan adik die.. pas tu td tersilap naik bas yang menyebabkan saya kene jauh jalan kaki masuk dalam… huhuhu.. penat tau takk!! Knp ifa cuai sgt ni?? Wht ur prob ifa??? Harap2 kecuaian ni tak akan berlarutan sampai minggu dpn. Mggu dpan dah nak exam. Saya tak mo cuai jawap exam… huhu…

Monday, October 19, 2009

Benci.. bkn musuh

Hari ni hari jadi die. Aku rase tak salah kalo aku tak ingat. Pagi2 lagi die dah call aku macam nak mintak kesian suruh aku ingat birthday die.. bile aku ingat2 balik aku jadi benci sgt ngan die. Setiap kali aku becakap dengan die aku tak boleh nak cakap dengan nada seperti dulu. Aku dah betol2 tawar hati dengan die. Ape maksud yang die nak? Die nak aku atau pun die tamak? Aku tak suke bermusuh. Tapi boleh ke aku berkawan dengan die dalam masa yang same aku ade simpan rasa dendam kat die. Aku cube nak lari dari die. Tapi kenape die tak sudah2 kejar aku. aku dah bagi peluang yang luas pade die untuk cari peganti aku. tapi kenape bile mase kite dah berpisah, baru die nak hargai diri aku? sbb tu aku benci bercinta. Dan aku takkan bercinta lagi melainkan pada suami aku nnt. InsyaAllah…

my Edit pic.





Sunday, October 18, 2009

Fall for u...

The best thing about tonight's that we're not fighting
Could it be that we have been this way before?
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core

But hold your breath
Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you I'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may have failed, but I have loved you from the start

Ohh, but hold your breath
Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
It's impossible

So breathe in so deep
Breathe me in, I'm yours to keep
And hold on to your words 'cause talk is cheap
And remember me tonight when you're asleep

Because tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find

Tonight will be the night
That I will fall for you over again
Don't make me change my mind

Or I won't live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
You're impossible to find

Saturday, October 17, 2009

Selamatkan die...

Hari ni saya rase geram sgt. Walaupun perkara ni tak ade kena mengena dgn saya tapi die tu kawan saya. Die tu kawan baik saya. Ape yang dia lalui saya pernah rasa. Memang susah bila hati dah terikat dengan perasaan cinta. Tapi patutkah kita masih percaya pada dia bila dia dah menduakan kita?? Saya tak mahu ajar dia supaya benci kepada lelaki. Tapi saya mahu dia jangan mudah percaya dengan janji lelaki. Saya tak mahu dia alami ape yang saya rasa sebelum2 ni. Sebab saya tahu rasa tu memang sakit sangat dan perlu makan masa untuk diubat. Saya juga tak mahu dia terlalu tunduk dengan perasaan cinta sampai dia mudah sangat memaafkan kesilapan mereka2 yang jahat tu!! Saya sayang kawan2 saya. Saya nak tengok mereka bahagia. Salah ke kalo saya halang hubungan mereka?? Atau salah ke kalo saya biarkan je??

Wednesday, October 7, 2009

Love is hurt...

Cinta.. bukan aku tak sudi kepadamu cume aku perlukan waktu. mudah milikimu tapi sukar untuk menilai kehendakmu. Bila cinta hadir terasa hati ini seakan-akan terusik menginginkannya. Tapi aku masih tegar untuk menerimanya kerana aku tahu aku masih mampu hidup tanpa cintanya. Cinta bukan mainan untuk dipergunakan sebagai pengubat kedukaan. Tapi cinta adalah sebuah perasaan tulus yang datang dari hati untuk sehidup semati. Bila cinta berkata soal perpisahan maka terbitlah kekecewaan yang datang bagaikan menghiris kenangan-kenangan cinta yang indah bersamanya. Wahai cinta, apakah sebenarnya dirimu? Layakkah aku memiliki keikhlasan dirimu terhadap ku. Bilakah waktunya aku akan menerima kepastian cinta. Biarlah sepi menemani waktu hidupku kerana aku masih menunggu, satu yang benar2 untukku….

Tuesday, October 6, 2009

Hidup...

Hidup adalah pejalanan yang kita tak tau bile akan hentinya. Walaupun kita dah tentukan kemana arah yang kita ingin tuju,tapi tak semestinya kita akan capai keinginan dan kemahuaan kita tu. Bersyukur dengan ape yang kita miliki tak semestinya kita akan sentiasa senang dengan kelebihan orang lain. Bila kita rasa diri kita sunyi tak semestinya juga kita perlukan teman. Kadang-kadang hidup ni keliru dengan kehendak yang kita inginkan. Macam-macam kemungkinan yang akan berlaku walaupun pada awalnya kita cegah dia daripada menyerang diri kita. Keadaan dan perasaan memakse diri kita lakukan perkara2 luar kawalan. Aku pun tak tahu siapa aku dan di mana letaknya aku. dan aku pun tak tahu siapa dia dan ape yang dia rasa. Kadang2 aku nantikan pengakhiran hidup ini supaya aku behenti daripada pejalanan yang tak pasti ini. Tapi cukupkah aku untuk mengadap Ilahi? Ya Tuhan ku. Tetapkan lah jiwa ini. Sesungguhnya pekara silam yang aku lalui memang cukup perit untuk aku padamkan dalam ingatan aku ini. Aku tak mahu membenci mahupun dibenci. Tapi cukupkah sekadar untuk memaafkan supaya tepadam luka di hatiku ini?

Thursday, October 1, 2009

Kejamnya Cinta

Bibir manusia terlalu mudah melafazkan cinta tapi dapatkah hatinya setia pada kita?…

Manusia tidak dapat lari dari bercinta kerana kehadiran cinta itu lazimnya tanpa diundang dan tanpa diharap. Hanya insan itu sahajalah yang dapat menilaikan adakah dirinya sudah bersedia menerima cinta itu atau tidak.

Cintai jangan sesekali dihampiri jika tidak sanggup menanggung risikonya. Cinta sememangnya indah kerana kita hidup dalam khayalan. Cinta sememangnya unik kerana kita asyik diulit mimpi yang indah-indah belaka. Apabila perpisahan mendatang barulah kita tersentak dari lamunan. Kemudian kita akan sedari cinta hanyalah permainan nafsu yang membawa kesengsaraan dan penderitaan yang amat menyeksakan.

Meskipun kesalahan atau kesilapan itu boleh dimaafkan tetapi janganlah berbicara sampai menyakiti dan menyinggung hati orang lain kerana kemaafan itu bukanlah pengubat hati yang terluka kerana hati yang terluka itu tetap akan terluka.

Biarlah kita menguasai cinta, jika gagal bererti kita masih berupaya melawan perasaan kecewa sekalipun teramat pedih, luka dan sengsara.

Tuesday, September 29, 2009

MEMBUNUH LIPAS DI RUMAH/HOSTEL



Membunuh lipas dengan cara yang tidak bijak:
Memijak atau memukul lipas dgn kasut atau suratkhabar atau penyapu.
Lipas betina ada ribuan telur halus dalam perutnya. Telur ini tidak pecah kerana sangat kuat. Ia akan bertaburan merata-rata tempat. Jika dah terbuat jugak, pastikan tempat terbenyeknya lipas itu dibersihkan dan di-lap betul-betul dgn air dan sabun.

Membunuh lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
Sediakan bottle yang ada kepala spray. Masukkan air yang telah dicampurkan dengan sabun mandi. Bila nampak aje lipas, spray ke atasnya. Lipas akan mati cepat sebab tidak dapat bernafas kerana ia bernafas dari kulit kepala sehingga ke kulit badan. Air dan sabun akan menutup lubang nafas mereka.
Dapatlah jimat duit sikit daripada dok memperkayakan pembuat Baygon dan Ridsect. Gunakan duit tu untuk bersedekah.

Memerangkap lipas dgn cara natural tanpa insecticide dan tanpa racun:
Sediakan botol kaca yang terbuka mulutnya seperti botol jam dan madu. Letakkan sedikit serbok kopi atau koko dalam botol.
Letak berhampiran dinding atau tempat yang biasa nampak lipas. Biasanya lipas boleh panjat masuk botol tapi tak dapat nak keluar.
Bila dah terperangkap, spay dgn air sabun.

Mengurangkan peluang lipas cari makan dan bertelur:
MENJAGA KEBERSIHAN ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN.
Jangan biarkan sampah sarap di rumah
Selalu cuci bilik air
Sinki rumah perlu sentiasa bersih, di dalam, di bawah dan sekelilingnya
Buang baju buruk, kasut buruk, buku buruk dan kertas buruk. Lipas suka makan kertas
Seperti nasihat Nabi, makan perlu alas supaya makanan tidak bertaburan ke atas lantai.
Seperti nasihat Nabi, makan biar beradab, iaitu sedang duduk. Kalau biar anak-anak makan nasi atau biskut atau cokelat merata-rata rumah sambil berjalan atau berlari atau berpindah-pindah, memanglah nak jemput lipas, kuman, cacing dan macam-macam lagi.
2 atau 3 minggu sekali, angkat pakaian keluar dari almari dan bersihkan dgn vacuum. Juga buat yang sama di dalam laci-laci di rumah.
Jangan biarkan pakaian kotor di belakang pintu atau sangkut di sana-sini. Terus masukkan dalam bakul standby utk basuh. Lipas seronok bau peluh.
Jangan simpan pasu bunga palsu atau bunga betul dalam rumah. Hiasi rumah tanpa kedua-dua ini.

Mengurangkan lebuhraya lipas
Tutup retakan atau rekahan di dinding atau di lantai atau tingkap dgn silicon atau kapur.
Pastikan lubang saluran air kumbahan tertutup dgn grill yang rapat.
Begitu juga di ceiling.

Jika lipas merangkak-rangkak dan berterbangan macam filem ngeri Omputih, maka terpaksalah menggunakan racun untuk mengurangkannya.
Buat racun buatan sendiri yang tidak sebahaya spray insecticide baygon, ridsect dan sebagainya. Namun racun buatan sendiri ini tetap berbahaya, maka jauhkan daripada kanak-kanak.
Bahan-bahan untuk racun buatan sendiri:
Satu bahagian serbuk borik acid ( ini yang pembuat mee kuning dok kasik kita makan tu walaupun dah diharamkan oleh kerajaan )
Dua bahagian tepung gandum
Satu bahagian koko
Gaulkan dan letak di di dalam kotak kertas yang kecil. Jangan terhidu tau. Sebelum start process, ikat sapu tangan atau singlet kat muka supaya hidung tertutup.
Letakkan di tempat-tempat gelap seperti bawah kabinet dapur dan belakang almari dan sebagainya.
BASUH TANGAN ANDA !!!!!!!!
Bahan-bahan ini menarik perhatian lipas. Lipas makan dan suapkan pula pada anak-anaknya yang dok lepak dalam telur warna cokelat. Anak-anaknya akan mati dan tak sempat membesar dan membiak.

Semoga info ini membawa manfaat pada yang mempunyai masalah lipas.

SUMBER: GHa_DisC


::Waktu-Waktu yang Mustajabnya Doa::

Allah memberikan setiap waktu dengan keutamaan dan kemuliaan yang berbeza-beza, di antaranya ada waktu-waktu tertentu yang sangat baik untuk berdoa, akan tetapi kebanyakan orang mensia-siakan kesempatan yang baik tersebut. Mereka menyangka bahawa seluruh waktu memiliki nilai yang sama dan tidak berbeza. Setiap muslim seharusnya memanfaatkan waktu-waktu yang utama dan mulia untuk berdoa agar mendapatkan kejayaan, keuntungan, kemenangan dan keselamatan. Adapun waktu-waktu mustajaba tersebut antara lain ialah

(1). Sepertiga Akhir Malam

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya Rabb kami yang Maha Berkah lagi Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia hingga berbaki sepertiga akhir malam, lalu berfirman ; barangsiapa yang berdoa, maka Aku akan kabulkan, barangsiapa yang memohon, pasti Aku akan perkenankan dan barangsiapa yang meminta ampun, pasti Aku akan mengampuninya" . (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat bab Doa Nisfullail 7/149-150)

(2). Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa

Dari Abdullah bin 'Amr bin 'Ash Radhiyallahu 'anhu bahawa dia mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak". (Sunan Ibnu Majah, bab Fis Siyam La Turaddu Da'watuhu 1/321 No. 1775. Hakim dalam kitab Mustadrak 1/422. Dishahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17),

(3). Setiap Selepas Shalat Fardhu

Dari Abu Umamah, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam ditanya tentang doa yang paling didengari oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala, baginda Shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab.

"Ertinya : Di pertengahan malam yang akhir dan setiap selesai shalat fardhu".
(Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'awaat 13/30. Dishahihkan oleh Al-Albani di dalam Shahih Sunan At-Tirmidzi 3/167-168 No. 2782).

(4). Ketika Saat Perang Berkecamuk

Dari Sahl bin Sa'ad Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa
sallam bersabda.

"Ertinya : Ada dua doa yang tidak tertolak atau jarang tertolak ; doa ketika saat adzan dan doa ketika perang berkecamuk". (Sunan Abu Daud, kitab Jihad 3/21 No. 2540. Sunan Baihaqi, bab Shalat Istisqa' 3/360. Hakim dalam Mustadrak 1/189. Dishahihkan Imam Nawawi dalam Al-Adzkaar hal. 341. Dan Al-Albani dalam Ta'liq Alal Misykat 1/212 No. 672).

(5). Sesaat ketika Hari Jum'at

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawa Abul Qasim Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya pada hari Jum'at ada satu saat yang tidaklah bertepatan
seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut". (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat 7/166. Shahih Muslim, kitab Jumuah 3/5-6)

Waktu yang sesaat itu tidak boleh diketahui secara tepat dan masing-masing riwayat menyebutkan waktu tersebut secara berbeza-beza, sebagaimana yang telah disebutkan oleh Ibnu Hajar di dalam Fathul Bari 11/203.

Dan kemungkinan besar waktu tersebut berada ketika saat imam atau khatib naik ke mimbar sehingga selesai shalat Jum'at atau sehingga selesai waktu shalat ashar bagi orang yang menunggu shalat maghrib.

(6). Ketika Waktu Bangun Tidur Pada Malam Hari Bagi Orang Yang Sebelum Tidur Dalam Keadaan Suci dan Berdzikir Kepada Allah

Dari 'Amr bin 'Anbasah Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya :Tidaklah seorang hamba tidur dalam keadaan suci lalu terbangun pada malam hari kemudian memohon sesuatu tentang urusan dunia atau akhirat melainkan Allah akan mengabulkannya" . (Sunan Ibnu Majah, bab Doa 2/352 No. 3924. Dishahihkan oleh Al-Mundziri 1/371 No. 595)

Terbangun tanpa sengaja pada malam hari.(An-Nihayah fi Gharibil Hadits 1/190)
Yang dimaksudkan dengan "ta'ara minal lail" terbangun dari tidur pada malam hari.

(7). Doa Di antara Adzan dan Iqamah

Dari Anas bin Malik Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa
sallam bersabda.

"Ertinya : Doa tidak akan ditolak di antara adzan dan iqamah". (Sunan Abu Daud, kitab Shalat 1/144 No. 521. Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'waat 13/87. Sunan Al-Baihaqi, kitab Shalat 1/410. Dishahihkan oleh Al-Albani, kitab Tamamul Minnah hal. 139)

(8). Doa Ketika Waktu Sujud di Dalam Shalat

Dari Ibnu Abbas Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan". (Shahih Muslim, kitab Shalat bab Nahi An Qiratul Qur'an fi Ruku' wa Sujud 2/48)

Yang dimaksudkan adalah sangat tepat dan layak untuk dikabulkan doa kamu.

(9). Ketika Saat Sedang Hujan

Dari Sahl bin a'ad Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.

"Ertinya : Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan". (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114. Dishahihkan oleh Al-Albani dalam Shahihul Jami' No. 3078).

Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340).

(10). Ketika Saat Ajal Tiba

Dari Ummu Salamah bahawa Rasulullah 'alaihi wasallam mendatangi rumah Abu Salamah (pada hari wafatnya), dan beliau mendapati kedua mata Abu Salamah terbuka lalu beliau 'alaihi wasallam memejamkannya kemudian bersabda.

"Ertinya : Sesungguhnya tatkala ruh dicabut, maka pandangan mata akan
mengikutinya' . Semua keluarga histeria. Baginda 'alaihi wasallam bersabda : 'Janganlah kalian berdoa untuk diri kalian kecuali kebaikan, kerana para malaikat mengamini apa yang kamu ucapkan". (Shahih Muslim, kitab Janaiz 3/38)

(11). Ketika Malam Lailatul Qadar

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman.

"Ertinya : Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehingga terbit fajar". (Al-Qadr : 3-5)

Imam As-Syaukani berkata bahawa kemuliaan Lailatul Qadar mengharuskan doa setiap orang pasti dikabulkan. (Tuhfatud Dzakirin hal. 56)

(12). Doa Ketika Hari Arafah

Dari 'Amr bin Syu'aib Radhiyallahu 'anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.

"Ertinya : Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah". (Sunan At-Tirmidzi, bab
Jamiud Da'waat 13/83. Dihasankan oleh Al-Albani dalam Ta'liq alal Misykat 2/797 No. 2598)

SUMBER:BLOG CINA ISLAM


Sunday, September 27, 2009

Bile lah jodoh ni nak sampai… lambatnyee….

Hari ni telewat bagun. Kuliah kol 8. Kol 815 baru terjaga.. haha.. tapi masih bersemangat datang kuliah. Nasib baik masa sampai kuliah cume terlepas 3 slide je… ni semua gara2 malam tadi aku g merayau ngan abang angkat aku sampai kol 4pg baru balik. Tapi ade cite sedih die betol2 dah nak kawin… ingat die nak kawin ngan aku. huhu… cemburulah ngan akak. Malam tadi siap pujuk die jgn bagi die kawin… tapi nak wat cam mana.. aku ni siapa jelakan.. mana die peduli.. nanti kalo die kawin mesti tak dapat kuar jalan2 ngan die lagi.. huhu.. sedihnyeee… Die tau aku sedih. Sebab tu die offer nak carikan aku sorang bf.. tapi kalo sama macam die jgkkan best… comel n cute jee… ifa nak die jgk…. Nak jgk.. nak jgk… keciwa lagi sekali…huhuhu… kenape lah orang yang kite suke susah nak lekat ngan kite. Tapi orang yang kite tak suke, selalu wat kite rimas nak layan… bile lah jodoh ni nak sampai… lambatnyee….

Gamba Raye 2009...


























LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Popular Posts Widget